Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

zupy

ziele angielskie, bazylia, kolendra, cząber, jałowiec, lubczyk,

majeranek, melisa, tymianek, koper ogrodowy, natka

pietruszki, kozieradka, liść laurowy

drób

estragon, tymianek, lubczyk, cząber, czosnek, curry,

rozmaryn, bazylia, jałowiec, kolendra, majeranek, szałwia,

kmin, kurkuma, papryka

mięso wieprzowe, (gulasz, pieczeń, pulpety, kotlety)

rozmaryn, cząber, lubczyk, czosnek, świeży majeranek, kminek,

kolendra, majeranek, szałwia, tymianek, imbir

mięso wołowe (gulasz, pieczeń, pulpety, kotlety)

estragon, jałowiec, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek,

szałwia, tymianek, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

ryby

bazylia, cząber, kminek, kolendra, lubczyk, czosnek,

majeranek, szałwia, tymianek, natka pietruszki

potrawy z jaj

kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi

potrawy z suchych nasion, roślin strączkowych

majeranek, kminek, cząber, czosnek, liść laurowy,

rozmaryn

potrawy mleczne, m.in. owsianka

cynamon, szałwia, kardamon, gałka muszkatołowa

twaróg

melisa, cząber, mięta, rzeżucha, szałwia, tymianek, czosnek,

koper ogrodowy, natka pietruszki, szczypiorek, czarnuszka

potrawy z makaronu

bazylia, oregano, tymianek, cząber, natka pietruszki, czosnek

potrawy z warzyw

estragon, bazylia, kolendra, cząber, jałowiec, szałwia, koper

ogrodowy, natka pietruszki

sałatki

estragon, bazylia, kolendra, mięta, rzeżucha, tymianek, czosnek,

koper ogrodowy, natka pietruszki, szczypiorek, czarnuszka

potrawy z ryżu i owoców

kardamon, goździki, cynamon, wanilia, skórka cytrynowa,

skórka pomarańczowa, mięta

kompoty

cynamon, goździki, imbir, anyż gwiazdkowy, świeża mięta

dania owocowe goździki, cynamon, melisa, mięta

ciasta

kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, , skórka cytrynowa skórka pomarańczowa

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Intendent

   
© Zespół Szkolno-Przedszkolny Nr 5 w Gliwicach